Oppgradering av ventilasjonsanlegget - Status

1.       avvik nattsenking: Problemstilling er tidligere behandlet og beskrevet i sist byggemøte (se referat). Kort oppsummert så er det underveis oppdaget at tidsur (nødvendig for nattsenking) ikke integrert i viftehuset. I pilotprosjektet har dette blitt montert eksternt på vifta.

 a.       Tiltak: Tidsur er bestilt og ankommet til Ventilasjon og Inneklima AS. Monteringsarbeidet vil V&I begynne på i dag, torsdag 19.sept.

2.       Støy i kanalnett: Det er rapportert om særlige støyproblemer hos noen andelseierne. Det er foretatt befaring og målt støy utover akseptable grenseverdier. Ventilasjon og Inneklima pekte på værforhold med høy relativ fuktighet (%RF) som skyld i støyproblemene.  Høy %RF medfører at alle EHV ventiler stod mer eller mindre i forsert åpning, dermed går takvifte med veldig høyt turtall og det medfører at det forplanter seg støy tilbake i kanalnettet og inn i leilighetene. Når man står inne i leilighetene så er det ikke sånn typisk «luftlyd/suselyd» men mer etterklangs-lyd i kanalnettet.

a.       Tiltak 1: For de to leilighetene hvor det er registrert støy, så er det bestilt en annen type kontrollventil til stuerommet. Disse er ankommet og vil bli montert med det aller første. 

b.      Tiltak 2: For de oppganger / takvifter hvor det er vaskerom, så er det behov for å gjøre noe med avtrekkssituasjonen på vaskerom. Vaskerommene var jo i pilotprosjektet meldt å ikke være en del av takvifteanlegget. Det viser seg at det er de, og dermed har dette betydning for total luftmengde og dermed også takviftens utnyttelse. Med de eksisterende ventilene så går det veldig mye luft fra vaskerom også når de ikke er i bruk / behov for forsert ventilasjon. Det er derfor ønskelig å få til behovsstyrt ventilasjon i vaskerommene, altså redusere luftmengden ned til anbefalt minimum. Dette gjøres ved å sette inn EHV-ventiler også på vaskerom. Dermed så vi de takviftene som er tilsluttet vaskerom få et lavere arbeidsnivå. Ventilasjon & Inneklima ser nå på anbefalte luftmengde for vaskerom og kommer med tilbakemelding om behov for hvor mange EHV-ventilerer det bør være på hvert av vaskerommene (1 – 3 stk(?))

c.       Tiltak 3 (vedr. høy %RF i uteluft): I forbindelse med støyproblemene, så hadde andelseier testet sin EHV-ventil på badet og funnet at den ikke responderte på vanndamp. V&I meldte da tilbake at dette mest sannsynlig hadde sammenheng med høy relativ luftfuktighet i uteluften. Ved mekanisk ventilasjon trekkes jo frisk uteluft inn i leiligheten, og så lenge %RF er høy så vil jo EHV-ventilen åpne i henhold til dette. EHV-ventilene er i grunnstilling opp til 40% RF. Deretter åpner den gradvis opp til full åpning ved 85% RF. Da befaringen ble gjennomført så var %RF ifølge lokal værstasjon på hele 93% RF.

Det er gjort undersøkelser hos vifteleverandøren EMB-Papst om viften kan reguleres i forhold til høy %RF i uteluften (?). Tilbakemeldingen er at ja, det kan den. Det er tidligere vært omsnakket å benytte %RF-sensor (regulatoren som sitter inne i vifta har analog inngang for ekstern giver. Giver i dette tilfellet blir da en %RF-sensor). I ettertid så har V&I i samråd med vifteleverandør funnet ut at man kan oppnå samme effekt ved å benytte allerede eksisterende funksjon i takvifta; manuell programmering av maksnivå på takvifte.

Tanken er å vente til utpå vinteren da %RF er under 40. Da kan man simulere forsering på 3 leiligheter (sette på dusjen med varmt vann, i 3 stk. leiligheter samtidig. (I de oppganger med vaskerom, aktiverer man samtidig og på samme måte EHV-ventiler på vaskerom). Deretter leser man av viftenivået/kontrollerer for støy. Så programmerer man rett og slett inn maksnivået enten på målt nivå eller litt over.

Effekten av tiltaket blir da at for størsteparten av året (fra midt på høsten, gjennom vinteren og våren frem til sensommeren i juli/august) så vil anlegget oppføre seg som først planlagt – dvs, kun forsering og økte luftmengder på bad/vaskerom når disse er i bruk. I den perioden av sensommer / tidlighøsten hvor %RF går over 40, så vil EHV-ventilene begynne å åpne – trykket faller i kanalnettet og arbeidskapasiteten på takvifta øker og øker inntil den har nådd det programmerte maksnivået. Hovedpoenget er å ta ned maksnivået på takvifta slik at det ikke forplanter seg lyd ned igjennom kanalnettet. Konsekvensen blir at man vil sannsynligvis oppleve at uttørkingen av badet tar noe lengre tid (enn ved normal (full) forsering).

r a

Utomhusprosjektet 2019

2019.04.11 Beboervarsel Utomhusarbeider.jpg

Samuelsen Maskin rigger seg til allerede nå i uke 15, med anleggsbrakker helt vest på lekeplassen.
Graving starter over helga, mandag 15. april, bak C-blokka for drenering. Det vil bli noe forstyrrelser i parkeringsmønsteret, og vi anbefaler sterkt at grusplassen blir brukt. Vi forsøker å holde det åpent for gjennomgjøring bak C-blokka under mesteparten av anleggstiden, men det kommer helt klart til å bli utfordringer, både med trafikk og parkering i vår og deler av sommeren. Vi håper alle tar hensyn til at anleggsarbeiderne trenger arbeidsrom, og at andre beboere ikke hindres for mye.

Det kommer skriv i postkassene, oppdateringer på FB, SMS-er og informasjonen her på siden vil bli oppdatert etter hvert som vi har noe nytt å melde.

Oppgradering av ventilasjonsanlegg.

2019.04.12 Beboervarsel ventilasjonsrengjøring.jpg

Kontrakt om skifting av vifter på taket og innstallering av fuktstyrte vifter på alle baderom er inngått med Ventilasjon og Inneklima AS.
Arbeidet tar til 29. april. Det beregnes ca 4 ukers arbeid.

Ventilasjonskanaler blir rengjort i forkant av dette.
Dette arbeidet blir gjort av Romsdal Ventilasjonsrengjøring AS.
Det betyr at vi må ha tilgang til leilighetene i flere omganger.

Denne posten/”artikkelen” vil bli oppdatert….

Skifting av baderomsvinduer vest i A- og C-blokka

Alle baderomsvinduene på vestveggen av A og C blokka, samt kjellervinduene mot vest, vil bli skiftet rett over nyttår. Dette fordi de er sterkt råteskadet etter mange år med
Sørvest Kuling og Regn !”. Utskiftingen blir dekket over ordinært vedlikeholdsbudsjett.
Når arbeidet starter er ikke nøyaktig satt på kalenderen. Det avhenger av leveringstid på vinduene. Arbeidet er beregnet å ta en ukes tid. Mye av arbeidet vil foregå fra utsiden, via lift, siden det må demonteres/remonteres noen fasadeplater. Noe arbeid må nødvendigvis også uføres fra innsiden. Det blir laget en tidsplan for arbeidet, så de berørte får ikke uventet besøk i dusjen, eller plutselig oppleve å stå i dusjen uten vindu, med en snekker på utsiden :-)

Arbeidet vil bli utført av ØS Byggservice AS.
Kontaktperson der er Øystein Sandberg, telefon 952 42 195.

De andre baderomsvinduene i borettslaget blir skiftet etter hvert som vi ser behovet.

De nye vinduene kommer til å se slik ut:

2018.11.13 Nye baderomsvinduer mot vest.jpg

De nye vinduene har ett glassfelt i hele bredden, i motsetning til de vi har i dag, med ett fast glassfelt, og et lite luftevindu på siden. De nye vinduene er hengslet i toppen,
og har hendel i bunn for åpning/lufting. Dette for å lette tilkomst til hendelen, uavhengig av hvor evt. dusjkabinett står. Det er også luftespalte i topp-karmen på vinduet. Utvendige lister/foringer er av aluminium, med samme farge som det vi har på andre aluminiumsvinduer i borettslaget. Innvendig er karm og foringer i hvit utførelse –
i behandlet og råtesikkert treverk. Glasset i vinduet er frostet, som i dag.

Ta gjerne kontakt dersom du har spørsmål.

Med vennlig hilsen

Finn Landsperg
Styreleder
901 46 109

styreleder@bjorsetbo.no

Bevarplanen 2018 -

Hei alle i Bjørsetbo Borettslag.

Styret jobber videre med Bevarplanen for de kommende årene.
Det handler om følgende prosjekter:

Oppgradering Fjellvarmeanlegg. ( Er vel egentlig ferdigstilt, håper vi. )
Tilrettelegging for lading av El-biler.
Oppgradering av ventilasjonsanlegg (etter mønster fra pilotprosjektet i Bj.Bovn 3 og 5)
Brannverntiltak i hele borettslaget, etter pålegg fra brannvesenet.
Drenering rundt C-blokka, som det som ble gjort rundt A-blokka i 2017.
Masseutskifting og reasfaltering bak C-blokka, samt om mulig, opparbeidelse av flere P-plasser der.
Oppgradering hovedlekeplass.
Masseutskifting og reasfaltering på trafikkarealet og parkeringsplassen bak A-blokka.
Opparbeiding av nedgravde søppelcontainere.
Utfasing av oljekjel/ombygging til bio-olje. (Fyringsolje er ikke lovlig etter 2020)
Oppgradering av avløpssystemet, etter mønster fra søsterblokkene våre på Bergmo.
Betongrehabilitering hele bygningsmassen.

Som dere ser er lista lang.

Styret jobber nå med prioriteringsrekkefølgen, og kostnadsrammene for dette.
Dette er mye arbeid, og tar mye tid. Kvalitetskontroll og kostnadskontroll er nøkkelord.
Vi har god hjelp av tekniske og økonomiske konsulenter hos Mobo.
Det vil bli et beboermøte på nyåret, sannsynligvis i slutten av januar, der alle de enkelte prosjektene blir presentert, og det blir muligheter for å få svar på alle spørsmål den enkelte beboer har.

Styret er selvfølgelig opptatt av kostnadene for den enkelt andelshaver.
En viss økning av felleskostnadene er uunngåelig, men vil leter etter modeller for å gjøre dette så skånsomt som mulig for den enkelte, samtidig som vi vet at kostnadene for nødvendig rehabilitering ikke blir mindre, heller større, om vi velger å vente.
Det handler også om trivsel, og å gjøre borettslaget attraktivt for nye beboere.

Etter dette beboermøtet, vil prosjektene bli fremlagt for generalforsamlingen, medio mars, som tar belutninger, før noe arbeid blir igangsatt.

Mvh Styreleder.

Brønnoppfrisker

2018.07.06 Brønnoppfrisker 2.JPG
BOF 2.jpg

Brønn-oppfriskeren er nå montert og kledd inn. Den gir hjelp til fjellvarmeanlegget som forventet nå i høstmånedene. Det blir spennende å se hva den gir oss i vinter. Innkledningen blir beiset / malt etter hvert, i samme farge som fasaden.
Prosjektet har vært et spleiselag mellom borettslaget og Moderne Varme.
Øvre Bergmo BRL har samme system for fjellvarme som oss, samme problemer med lite vanntilsig i fjellet, og venter nå på sin BOF.
Vi har hatt et godt samarbeid borettslagene i mellom, og med Moderne Varme om dette.

VEDLIKEHOLD SOMMEREN 2018

Vaktmester er i gang med sommerens vedlikeholds-prosjekter. 
Blant arbeidet som skal gjøres utvendig i borettslaget i sommer er:

  • Ugressfjerning
  • Rengjøring av kjellerbodvinduer (utvendig) og regnbeslag A og C - Blokka
  • Fjerning av vissen busk vest for A-blokka
  • Tilsåing av gress på områder som trenger det
  • Fjerning av grafitti

I tillegg skal det skrapes og males litt diverse steder. 
Her trenger vaktmester litt hjelp, etter mottoet:  Kjekt å være flere !
Har noen lyst å hjelpe til, eller kjenner en kjekk ungdom som kan tenke seg noen dagers sommerjobb, er det bare å ta kontakt med vaktmester
Johnny Hustad på telefon: 922 27 566  :-)
Det handler om:

  • Skraping og maling/beising av kjellervinduer/boder og regnbeslag på østsiden av B-blokka
  • Maling av dissestativ og lekehus på den store lekeplassen
  • Maling av gjerde på den store lekeplassen

mvh Vaktmester
 

FJELLVARME

Bjørsetbo Borettslag var tidlig på banen i forhold til alternative energikilder.
I 2011 ble det boret 12 fjellvarmebrønner ned til ca 180 m, på plenen nord for B-blokka, og installert 6 varmepumper i fyrrommet.

Leverandør var Moderne Varme på Nordfjordeid, og de er fortsatt ansvarlige samarbeidspartnere.

Det har dessverre vist seg de siste årene at vi ikke får den effekten ut av fjellet
som forutsatt og ønsket for dette anlegget da det ble installert. 
Dette på grunn av lite tilsig av vann til brønnene. 
Grunnfjellet er HARDT, og har få sprekker der vannet kan sildre... !
Dette er kjente utfordringer i mange områder med kompakt fjellgrunn,
som vi tydeligvis har mye av i Molde.
Vi er derfor i dialog med leverandøren om hvordan vi kan forbedre anlegget.
Vi er nær en løsning, tror vi.

Leverandøren vil, til selvkost, montere en "Brønnoppfrisker", som tar var varme fra luft, og leder varmen ned i fjellet om sommeren, slik at vi har mer å hente om vinteren. "Brønnoppfriskeren" er i prinsippet en varmepumpe, lik den på bildet under.

Brønnoppfrisker bilde 3.JPG

Så er jo spørsmålet...  Hvor plasserer vi dette kjekke lille apparatet ? 
Første tanke var på taket i Bjørsetbovegen1, rett over fyrrommet. 
Enkelt med rørføring til fyrrommet, tenker man. 
Det viser seg umulig, pga av bæreevne i takkonstruksjonen.
Den blir derfor plassert på bakkenivå, rett nord for B-blokka.  I det området som er markert rødt på kartet/skissen under.
Rør og EL til enheten blir ført i kanal under fasadekledning nedover langs østveggen
på B-blokka, ned til ca. parkeringsplass B 5/6.
Der vil rør og EL gå gjennom veggen og inn inn i krypkjelleren, og føres videre til fyrrommet.

Plassering Brønnoppfrisker_LI.jpg

Enheten vi bli kledd og støydempet etter alle kunstens regler. 
Det skal ikke støye, og ikke skjemme.  Der har vi god dialog med leverandøren.

Arbeidet er planlagt igangsatt i midten av juni 2018.

Det skal sies at vi er i godt selskap her:
Våre søsterblokker på Bergmo har nøyaktig samme utfordring.... 
Vi er selvfølgelig i tett dialog med våre venner der i forhold til dette.

MER INFO KOMMER !

Velkommen til Bjørsetbo borettslag sin nye hjemmeside

B-blokka frå leikeplassen.JPG

Hei alle, og velkommen til vår oppdaterte hjemmeside.  Det har tatt litt tid...
Styreleder startet friskt ut litt før påske med å lage hjemmeside på egen hånd, etter Pippi Langstrømpe - prinsippet :  "Det har jeg aldri prøvd før, så det tror jeg sikkert jeg kan klare."

Ehhhh.... NOT!  
Etter å ha brukt ca. 60 timer på mer eller mindre stabile gratisplattformer innser man at så enkelt er det ikke.... 

Deretter ble det jakt på profesjonell hjelp, og vi havnet hos TINGH.
Vi har i samarbeid jobbet frem den siden du nå besøker.

Her er det enkelt for administrator (for tiden styreleder) å legge inn tekst, nyheter, nyttige linker, bilder og annet man måtte finne på.  Tanken er at du som andelshaver / beboer skal finne mest mulig av den informasjonen du trenger her på siden.
Siden fungerer godt på alle portaler :  PC, lesebrett og smarttelefon. 
Tips:  Legg til som favoritt i din nettleser, så er vi aldri langt unna.

Nyheter vil du finne mer utfyllende her på NYHETSSIDEN, enn på Facebook-siden vår.
FB-siden vil nok bli oftere oppdatert enn denne hjemmesiden, men også med linker til mer utfyllende informasjon her på hjemmesiden, når det er betimelig. 

På siden DOKUMENTER finner du nyttige dokumenter du kan laste ned og skrive ut.

På siden BILDER, legger vi ut bilder av smått og stort som angår Bjørsetbo Borettslag.
Du er særdeles velkommen til å bidra. Send bilder på epost til post@bjorsetbo.no
Oppløsning bør være ca 1 MB.  Formatet bør være JPG eller PNG.

Vil du dele en videosnutt, er vi også glade.  Da må du legge den ut på You Tube, eller Vimeo, og sende linken til oss, siden hjemmesiden har begrenset lagringsplass.
Vi legger ut et "start-bilde" som kan klikkes på, og vise videoen:

På siden KONTAKT kan du fylle ut kontaktskjema, så ender det opp som en en epost til styret.

Mener du det mangler noe her på hjemmesiden ?

Styret er, som alltid, glade for innspill.  Helst via epost.....

Med vennlig hilsen

Finn Landsperg
Styreleder
901 46 109