1. avvik nattsenking: Problemstilling er tidligere behandlet og beskrevet i sist byggemøte (se referat). Kort oppsummert så er det underveis oppdaget at tidsur (nødvendig for nattsenking) ikke integrert i viftehuset. I pilotprosjektet har dette blitt montert eksternt på vifta.
a. Tiltak: Tidsur er bestilt og ankommet til Ventilasjon og Inneklima AS. Monteringsarbeidet vil V&I begynne på i dag, torsdag 19.sept.
2. Støy i kanalnett: Det er rapportert om særlige støyproblemer hos noen andelseierne. Det er foretatt befaring og målt støy utover akseptable grenseverdier. Ventilasjon og Inneklima pekte på værforhold med høy relativ fuktighet (%RF) som skyld i støyproblemene. Høy %RF medfører at alle EHV ventiler stod mer eller mindre i forsert åpning, dermed går takvifte med veldig høyt turtall og det medfører at det forplanter seg støy tilbake i kanalnettet og inn i leilighetene. Når man står inne i leilighetene så er det ikke sånn typisk «luftlyd/suselyd» men mer etterklangs-lyd i kanalnettet.
a. Tiltak 1: For de to leilighetene hvor det er registrert støy, så er det bestilt en annen type kontrollventil til stuerommet. Disse er ankommet og vil bli montert med det aller første.
b. Tiltak 2: For de oppganger / takvifter hvor det er vaskerom, så er det behov for å gjøre noe med avtrekkssituasjonen på vaskerom. Vaskerommene var jo i pilotprosjektet meldt å ikke være en del av takvifteanlegget. Det viser seg at det er de, og dermed har dette betydning for total luftmengde og dermed også takviftens utnyttelse. Med de eksisterende ventilene så går det veldig mye luft fra vaskerom også når de ikke er i bruk / behov for forsert ventilasjon. Det er derfor ønskelig å få til behovsstyrt ventilasjon i vaskerommene, altså redusere luftmengden ned til anbefalt minimum. Dette gjøres ved å sette inn EHV-ventiler også på vaskerom. Dermed så vi de takviftene som er tilsluttet vaskerom få et lavere arbeidsnivå. Ventilasjon & Inneklima ser nå på anbefalte luftmengde for vaskerom og kommer med tilbakemelding om behov for hvor mange EHV-ventilerer det bør være på hvert av vaskerommene (1 – 3 stk(?))
c. Tiltak 3 (vedr. høy %RF i uteluft): I forbindelse med støyproblemene, så hadde andelseier testet sin EHV-ventil på badet og funnet at den ikke responderte på vanndamp. V&I meldte da tilbake at dette mest sannsynlig hadde sammenheng med høy relativ luftfuktighet i uteluften. Ved mekanisk ventilasjon trekkes jo frisk uteluft inn i leiligheten, og så lenge %RF er høy så vil jo EHV-ventilen åpne i henhold til dette. EHV-ventilene er i grunnstilling opp til 40% RF. Deretter åpner den gradvis opp til full åpning ved 85% RF. Da befaringen ble gjennomført så var %RF ifølge lokal værstasjon på hele 93% RF.
Det er gjort undersøkelser hos vifteleverandøren EMB-Papst om viften kan reguleres i forhold til høy %RF i uteluften (?). Tilbakemeldingen er at ja, det kan den. Det er tidligere vært omsnakket å benytte %RF-sensor (regulatoren som sitter inne i vifta har analog inngang for ekstern giver. Giver i dette tilfellet blir da en %RF-sensor). I ettertid så har V&I i samråd med vifteleverandør funnet ut at man kan oppnå samme effekt ved å benytte allerede eksisterende funksjon i takvifta; manuell programmering av maksnivå på takvifte.
Tanken er å vente til utpå vinteren da %RF er under 40. Da kan man simulere forsering på 3 leiligheter (sette på dusjen med varmt vann, i 3 stk. leiligheter samtidig. (I de oppganger med vaskerom, aktiverer man samtidig og på samme måte EHV-ventiler på vaskerom). Deretter leser man av viftenivået/kontrollerer for støy. Så programmerer man rett og slett inn maksnivået enten på målt nivå eller litt over.
Effekten av tiltaket blir da at for størsteparten av året (fra midt på høsten, gjennom vinteren og våren frem til sensommeren i juli/august) så vil anlegget oppføre seg som først planlagt – dvs, kun forsering og økte luftmengder på bad/vaskerom når disse er i bruk. I den perioden av sensommer / tidlighøsten hvor %RF går over 40, så vil EHV-ventilene begynne å åpne – trykket faller i kanalnettet og arbeidskapasiteten på takvifta øker og øker inntil den har nådd det programmerte maksnivået. Hovedpoenget er å ta ned maksnivået på takvifta slik at det ikke forplanter seg lyd ned igjennom kanalnettet. Konsekvensen blir at man vil sannsynligvis oppleve at uttørkingen av badet tar noe lengre tid (enn ved normal (full) forsering).
r a